Stel, je bent ondernemer, je bedrijf groeit hard en het werk neemt toe. Je hebt nieuwe mensen nodig om al het werk aan te kunnen. Je twijfelt echter over het dienstverband: is het beter om zzp’er in te huren of toch liever vaste werknemers? Wat zijn de voordelen van het inhuren van een zzp’er?

Lagere kosten
Om te beginnen is er een financieel voordeel: als werkgever hoef je bij het inhuren van een zzp’er geen loonbelasting, verzekeringen of vakantiegeld te betalen. Daar is de zzp’er zelf verantwoordelijk voor. Ook zijn er geen kosten voor bijvoorbeeld een werkplek en werkbenodigdheden. Een zzp’er werkt vanaf een eigen locatie en met eigen apparatuur/materiaal. Als je ingehuurde zzp’er ziek is, dan draai je als werkgever niet op voor de (loon)kosten. Zo huurt gewoon iemand anders die de klus voor je bedrijf kan doen. Kortom: voor een werkgever betekent het inhuren van een zzp’er doorgaans lagere kosten.
Flexibiliteit
Bij het inhuren van een zzp’er heb je geen druk van hoge lasten. Is er een tijdje geen werk, dan hoef je niemand in te huren. Heb je juist een groot project, dan huur je een zzp’er in die hiervoor beschikbaar is. Die flexibiliteit is handig voor een bedrijf, zeker wanneer je veel projecten hebt of als de hoeveelheid werk per periode sterk wisselt.
Verfrissend
Zzp’ers zijn vaak gespecialiseerd in een bepaald vakgebied. Door hun ervaring bij verschillende opdrachtgevers hebben ze vaak veel kennis van een bepaald onderwerp. Dit kan heel waardevol zijn voor je bedrijf. Ook zal een zzp’er met een frisse blik naar een nieuwe opdracht kijken en met nieuwe ideeën komen. Dat kan heel verfrissend zijn. Daarnaast wil een zzp’er graag goed presteren en hard werken, zodat jij hem of haar nogmaals inschakelt of aanbeveelt bij anderen.
Modelovereenkomst
Het inhuren van een zzp’er heeft dus heel wat voordelen voor een werkgever. Het is wel belangrijk om de regels achter het inhuren van zzp’ers te weten. Als het niet duidelijk is of de zzp’er werkt ‘in opdracht’ of ‘in dienstverband’ dan heb je een probleem. De Belastingdienst kan dit als een verkapte werknemer zien. Mogelijk moet je dan alsnog loonbelasting en premies betalen én een hoge boete. Ook moet je dan de zzp’er in vaste dienst nemen. Om dit te voorkomen is het verstandig om samen met de zzp’er een modelovereenkomst te tekenen.
Zzp’er is geen werknemer
Vóór 1 mei 2016 kon je met de VAR (Verklaring Arbeids Relatie) wet aantonen dat er geen sprake was van een vaste dienstbetrekking. Omdat het voor de belastingdienst moeilijk te controleren was, stapten ze op 1 mei 2016 over naar een nieuwe wet: de Deregulering Beoordeling Arbeidsrelatie (DBA) . Deze wet maakt het voor de belastingdienst eenvoudiger om de wet te handhaven. Uitgangspunt is dat de opdrachtnemer, dus de zzp’er, geen werknemer is. Meer duidelijkheid hierover vind je op het Ondernemersplein van de KvK.