Als zzp’er werken voor je oude bedrijf? Een situatie die zich regelmatig voordoet. Als zzp’er werken voor je oud-werkgever is mogelijk, maar dan ben je wél aan een aantal regels gebonden. Hoe zit het precies?

Als zzp’er werken voor je oude bedrijf?

Niet meteen

Wil jij meteen aan de slag als zzp’er voor je eerdere werkgever na het beëindigen van je vaste dienstverband? Dat mag niet. Van loondienst naar zzp en vervolgens meteen werken voor je vroegere werkgever is niet toegestaan. Jammer, want het lijkt zo handig voor jou en het bedrijf: je bent al ingewerkt en je werkgever kan je goed gebruiken. Helaas. In eerste instantie mag je niet voor je oud-werkgever gaan werken als zzp’er. Daarvoor zijn twee belangrijke redenen.

Schijnzelfstandigheid

Eén van de spelregels van het zelfstandig ondernemerschap, is dat je je gedraagt als een zelfstandig ondernemer. Dat betekent onder andere: voldoende risico nemen, voor meerdere opdrachtgevers werken en zelf klanten werven. De Belastingdienst beoordeelt of jij aan de spelregels voor ondernemerschap voldoet.

Lezen: Wanneer ben je ondernemer voor de Belastingdienst?

Claim jij wel het IB-ondernemerschap bij je belastingaangifte maar negeer je de regels? Dan kan dat lijken op schijnzelfstandigheid. In dat geval ben je niet echt ondernemer. Met andere woorden: als jij werkt bij je ex-werkgever, dan geeft dat geen blijk van ondernemerschap en ziet de Belastingdienst je als schijnzelfstandig.

Voorkom een verkapt dienstverband

Eisen voor ondernemerschap komen voort uit fiscale wetgeving. Je opdrachtgever moet voldoen aan het arbeidsrecht. Dat stelt dat een verkapt dienstverband moet worden voorkomen. Anders kan de werkgever alsnog verplicht worden om loonheffingen voor de zzp’er – de verkapte werknemer – te betalen. Hoe voorkom je nou zo’n verkapt dienstverband? Vooral door jezelf te onderscheiden van je collega’s in loondienst. Als jij net uit een dienstverband komt bij jouw opdrachtgever, is er natuurlijk weinig onderscheid. Grote kans dat jouw ‘arbeidsrelatie’ dan wordt gezien als een verkapt dienstverband.

Wanneer wél werken voor een ex-werkgever?

Er zijn best wel wat misvattingen over het wel of niet mogen werken voor een oud-werkgever. Zelfs de overheid heeft soms het idee dat de overstap van loondienst naar zzp eenvoudig gemaakt wordt. De praktijk ligt echter anders. Als zzp’er werken voor jouw oud werkgever is mogelijk, maar zoals gezegd niet onmiddellijk na eind dienstverband. 

Een periode van zes maanden waarin je geen opdrachten doet voor een oud-werkgever, wordt als veilig gezien. Werken voor je oude bedrijf is dus mogelijk als nadat minimaal zes maanden ervoor het dienstverband is beëindigd. Die zes maanden beschouwt de Belastingdienst als een periode die genoeg ruimte biedt om je ondernemerschap te benadrukken en het verschil met loondienstcollega’s bij je oude bedrijf te zien ontstaan. 

Update: het laatste nieuws van de Rijksoverheid over dit onderwerp

ZZP Fabriek

Petrus Regoutplein 3, 6211 XX Maastricht