In 2021 stonden in ons land ruim 1,4 miljoen zzp’ers geregistreerd bij de Kamer van Koophandel. Je kunt dus wel stellen dat dit een populaire manier van werken is. Waarom kiezen zoveel mensen voor een bestaan als zzp’er? De pros & cons.

Soms is het starten als zelfstandige een droom, soms is het een situatie uit nood geboren. Wat de reden voor het starten als zzp’er ook is, het is goed om te weten waar je aan begint. Denk jij erover zzp’er te worden? Vijf pros en vijf cons van het zelfstandig ondernemerschap.

woman sitting in a coffee shop with laptop and cup of coffee

Voordelen van zzp’er zijn

1. Je bent je eigen baas

Als zzp’er ben jij de baas over je tijd. Jij bepaalt welke klussen je aanneemt en wanneer je ze uitvoert. Wil je ’s middags een uurtje sporten? Een keer geen oppas voor de kids? Dan werk je gewoon ’s avonds. En wil je op vakantie, dan hoef je aan niemand toestemming te vragen 

Je hebt dus een stuk meer vrijheid dan in loondienst. Je zit niet vast aan kantoortijden en een werkgever. Ook kies je zelf waar je werkt: vanuit een kantoor aan huis, een koffietentje of een hutje op de hei. Dat bepaal je allemaal lekker zelf. Heerlijk.

2. Er zijn fiscale voordelen 

Als zzp’er kun je gebruikmaken van fiscale aftrekposten. Je komt als ondernemer bijvoorbeeld in aanmerking voor de zelfstandigenaftrek en, als je net begonnen bent, de startersaftrek. Betaal je geen of weinig btw? Dan kun je waarschijnlijk gebruikmaken van de kleineondernemersregeling. Die fiscale voordelen zijn deels compensatie, want als ondernemer loop je meer risico dan als werknemer in loondienst. Zo moet je bijvoorbeeld je eigen verzekeringen afsluiten, zelf pensioen opbouwen en je eigen opdrachten werven. Om gebruik te mogen maken van bepaalde aftrekposten moet je aan de voorwaarden voldoen. Een eerste voorwaarde is of je wel ondernemer bent volgens de criteria van de Belastingdienst.

3. Je kunt doen wat je leuk vindt

Zzp’er worden betekent vooral: aan de slag gaan met iets dat je echt leuk vindt, met je passie. Krijg je in loondienst nogal wel eens vervelende klusjes in de maag gesplist, als zzp’er hoef je die in principe niet te doen. Werk dat je niet ziet zitten, kun je afwijzen. Jij bepaalt welke opdrachten je wel en niet doet. Omdat de Belastingdienst van zzp’ers verlangt dat ze meerdere opdrachtgevers hebben – het exacte aantal noemen ze niet, maar met meer dan drie zit je in principe goed – zorgt dit voor de nodige afwisseling. En als je werkt voor verschillende opdrachtgevers, dan zal de verveling niet snel toeslaan.  

4. Je bepaalt je eigen tarief

Als zzp’er bepaal je je eigen uurtarief en vaak liggen je verdiensten een stuk hoger dan als je in loondienst werkt. Je inkomen neemt dus toe. Hou er wel rekening me dat je van je inkomsten ook bepaalde kosten moet dekken, zoals je verzekering en pensioenopbouw.

Vind je het lastig om je uurtarief te bepalen? Hier is een rekenhulp van de KvK.

5. Het is leerzaam

Zzp’er worden geeft je niet alleen veel vrijheid, je leert er ook enorm veel van. Hoe je een administratie opzet. Hou je structuur aanbrengt in je bedrijf. Hoe je aan klanten komt. Allerlei zaken waaraan je niet hoeft te denken als je in loondienst werkt. Als zzp’er móet je daar wel mee aan de slag en dat kan een interessante uitdaging zijn.

Nadelen van zzp’er zijn

1. Pensioen moet je zelf opbouwen

Werk je in loondienst, dan bouw je automatisch pensioen op via je werkgever. Ben je zzp’er, dan zul je dit zelf moeten regelen, bijvoorbeeld door maandelijks een bedrag opzij te zetten. Er zijn allerlei manieren om als zzp’er pensioen op te bouwen. Laat je goed adviseren hierover, zodat je zeker weet dat je op latere leeftijd niet voor vervelende verrassingen komt te staan. Als je niet genoeg opzij kunt zetten voor je oude dag, ben je later aangewezen op (uitsluitend) AOW. 

2. Je moet zelf een vangnet creëren

In de ene branche is het risico groter dan in de andere, maar je loopt altijd kans dat je arbeidsongeschikt raakt. Werk je in loondienst, dan heb je standaard recht op een arbeidsongeschiktheidsuitkering op het moment dat je (gedeeltelijk) niet meer kunt werken. Voor zzp’ers werkt dat niet zo. Als jij je als zzp’er hiervoor wilt verzekeren, dan zul je zelf een arbeidsongeschiktheidsverzekering (AOV) moeten afsluiten. Doe je dit niet en kun je niet meer werken, dan heb je alleen recht op een bijstandsuitkering.

3. Het biedt minder zekerheid dan een vaste baan

Werk je voor een bedrijf, dan weet je zeker dat je elke maand je salaris op je bankrekening gestort krijgt. Als zzp’er heb je die zekerheid niet. Geen werk betekent geen geld, want je hebt geen recht op een ww-uitkering. Kortom: als zzp’er moet je er zelf voor zorgen dat je genoeg werk en dus een inkomen hebt. Zeker in het begin is dat soms best lastig. Als er even geen opdrachten zijn, heb je als zelfstandige geen inkomsten. Het is dus zaak dat je stressbestendig bent en een buffer opbouwt voor als het even wat minder gaat.  

4. Soms mis je collega’s (soms ook niet)

Voor de één een zegen, voor de ander een groot gemis, maar als zzp’er heb je geen collega’s. Dat maakt dat het zzp-leven soms best een beetje eenzaam kan zijn. Vind je het niet prettig om hele dagen alleen aan het werk te zijn? Je kunt overwegen om een flexwerkplek te huren. In elke grote stad zijn co-workingspaces te vinden, maar overal zie je steeds meer flexwerkplekken voor zzp’ers ontstaan. 

5. Je moet een administratie bijhouden

Meestal niet de grootste hobby van zzp’ers: facturen sturen, btw-aangifte doen en een sluitende jaarrekening inleveren bij de belastingdienst. Het bijhouden van je administratie kost de nodige tijd. Toch is het belangrijk dat je de boel op orde hebt, want de fiscus kan altijd bij je aankloppen voor een controle. Gelukkig zijn er tegenwoordig handige onlineboekhoudprogramma’s, zoals e-BoekhoudenFicsus en Moneybird. Die maken het bijhouden van je administratie een stuk makkelijker. 


Zet je ondernemerskracht in beweging

Als zzp’er kun je niet om de ZZP Fabriek heen


ZZP Fabriek

Petrus Regoutplein 3, 6211 XX Maastricht